Anticiperen

Voetbalcoach Ronald de Boer: Je moet anticiperen! Met reageren ben je eigenlijk al te laat om nog succesvol te kunnen zijn…. 

Zie dit nu in perspectief van de snel transformerende arbeidsmarkt:
* Lifetime employment is niet meer, lifetime employability wel!
* Zelfsturende organisaties komen, management neemt af.

Ben je manager, ben je medewerker? Wil je anticiperen op dat wat gaat komen?

Ik stel: talent x passie = succes (organisaties) / geluk (individuen). Focus op sterke punten en doe je voordeel met verschillen die we hebben als mensen. Noem het wat mij betreft een sterke punten revolutie.

Doorbreek patronen en systemen! Voor ieder individu en voor iedere organisatie is de ‘why’ vraag van Sinek key. Waarom doen we wat we doen?  Geeft deze invulling van tijd ‘autonomy, mastery & purpose zoals Pink het stelt? Wat is de motivatie om als individu of als team een stap harder te lopen. Wat is de motivatie om verbinding te zoeken met het onbekende, het pad bewandelen wat nog niet ontgonnen is. Als je weet wat je persoonlijke talenten en drijfveren zijn en je kan deze kwijt in de organisatie waarin je werkt ga je excelleren en daarmee ook de organisatie waarin je werkt.

Het probleem van Nederland is dat we zo anders gewend zijn. We dronken een glas en deden een plas en alles bleef zoals het was. We liggen in ons bed onder een warm dekentje. We draaien ons nog een keertje om en denken misschien waait het wel over, al die veranderingen. Baanverlies? Het overkomt de buurman of de buurvrouw…en mij niet. Veranderingen zullen zich steeds sneller opvolgen. Ontslagrecht wordt versoepeld. De technologische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. Minder mensen zijn nodig om het zelfde werk te doen. Banen in administratie verdwijnen als eerste. Internationalisering neemt toe. Grote kantoorpanden komen leeg te staan. Flexibilisering van arbeid neem toe. Er komen meer zzp-ers. Er wordt meer op afstand en online gewerkt en zo kan ik nog wel even doorgaan. De toekomst negeren of er tegen vechten loont niet. Juist niet. Omarm veranderingen en leer te anticiperen.

Wake up! Het waait niet over!

Zie het als een kans en omarm veranderingen! Anticipeer, wees pro actief! 

Hoe?  Door te ontwikkelen!

Sociale Innovatie:

Een individu geef ik  je inzichten en leer je praktische vaardigheden. Hiermee leer ik je opschakelen, met anderen. Met jouw inzet breng je je Personal Brand op orde, leer je netwerken, kom je tot co-creaties, boek je successen, word je gelukkig(er) en ben je trots op jezelf en anderen! Dat is succes, dat is geluk! Hey, I am here to change the world! :).

Een organisatie adviseer ik om kerncompetenties van medewerkers helder krijgen. Hiervoor zijn verschillende instrumenten in te zetten. Met deze transparanties kom je als werkgever en werknemer goed met elkaar in gesprek. Kerncompetenties zijn te koppelen aan gestelde doelstellingen. Teams kunnen juist samengesteld worden. Kennis & Vaardigheden gaps worden zichtbaar maar ook mismatches. Opleiden, trainen, coachen of mobiliseren zijn de vervolgstappen.

De medewerker van de toekomst zal pro-actief met ideeën/ oplossingen bij de manager komen en wil sparren over budget. Bottum up. Daarom is netwerken on the job belangrijk om te leren en vooral te doen. Coalities sluiten, tot co-creaties komen. Geef medewerkers vrijheid en ruimte om aan technische innovatie te doen. Hiervoor is nodig eerst ruimte te maken voor persoonlijk leiderschap bij ieder individu.

Durf aan sociale innovatie te doen: Echte leiders maken leiders en geen volgers. Durf aan sociale innovatie te doen!
Wanneer je je talent x passie inzet kun je eindelijk je hoofd schaamteloos boven het maaiveld uitsteken. Hoe lekker is dat? Want daar schijnt de zon!

Vind mij, bel me, mail me want: Het kan niet? Het kan wel! Laten we samen kijken hoe! Bel me!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *