Keuzes keuzes keuzes… consequenties, verantwoordelijkheid of schuld?

Het moeilijkste in een mensenleven is kiezen. Al heel jong leerde mijn vader het mij. Echt snappen deed ik het niet… Hoezo je kiest toch gewoon?

Als jij nu eens om je heen kijkt, weet je wat je dan kan zien… Iedereen die je om je heen hebt verzameld en alles wat je om je heen verzameld en gemaakt hebt is een resultaat van de keuzes die jij hebt gemaakt. Daarbij zijn ook verantwoordelijkheden ontstaan.

Te maken keuzes zijn er ook nog!

Stel je zit in een situatie waarvan jij voelt er moet iets veranderen…maar je weet niet hoe..

Waardoor komt dat dan dat je het niet weet? Waarom is het moeilijk? Komen er onprettige gevoelens boven. Zijn er consequenties als je iets veranderd? Zijn de consequenties conflicterend met dat wat je ‘vroeger’ had bedacht of hebt afgesproken met jezelf, met een ander of hoe je bent opgevoed? Moet je offers brengen? Ontstaat er schuldgevoel? En kies je daarom maar niet?

Laat me je dit vertellen over schuldgevoel, ze voelen heel heel vervelend! Het ergste is, je kunt er helemaal niets mee! Ze maken je onzeker en klein. Een ander heeft er ook helemaal niets aan! Die ziet jou niet lekker in je vel zitten, verstijven, boos, verdrietig, ellendig… Dus stop met schuldgevoelens!

Schuldig zijn word door een rechter bepaald. Zolang je niet in een rechtszaal zit en je niet veroordeeld wordt, ben je niet schuldig. Maaaaaar….. Je kunt wel verantwoordelijk zijn! Sterker nog, je bent verantwoordelijk voor keuzes die je maakt! Je ontleent er je succes en geluk aan, en ook je leermomenten, mogelijk je faalmomenten. Nog 1 x: jij bent verantwoordelijk! Niet jouw ouders, niet je partner, niet jouw werkgever.

Mijn tip bij het maken van keuzes: Kijk jezelf recht in de spiegel aan, maak keuzes waar jij echt achter staat! Ga in je kracht staan! Past dit bij mij? Voelt dit goed? Maak keuzes, stel ze niet uit. Als je niet beweegt, beweegt er niets en stilstaan is achteruitgaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *