Het werk van een sherpa.

In eerdere blogs lees je dat ik nederlanders wel eens vergelijk met mensen die ‘snoozen’. We liggen onder een warme deken en draaien ons nog 1 x om voordat we uit bed stappen. Lekker…. nog even ontspannen voor we ons weer op peppen om de dagelijkse routines op te pakken. In ons (werkzame) leven hebben velen van ons onbewust dit snoozen toegepast. En wat brengt dat ons? Of beter gezegd, wat brengt dit ons niet?

Wat mij betreft is het tijd om op te staan. Wakker worden! Wake Wake rise and shine! Een nieuwe dag, een stap in de toekomst, hoe pak je het aan?

Talloze boeken leren ons van alles. Tientallen methoden, theorien, inzichten en zelfs kleuren vertellen ons wie we zijn en wat we kunnen, wat onze talenten zijn en welke juist niet. Coaches, trainers, leidinggevenden, ouders, yoga instructeurs, talloze mensen willen en kunnen ons begeleiden. Fijn! Bewegen brengt je verder op je pad. En toch…lukt het vaak niet om het patroon te doorbreken en echt wakker te worden, echt te veranderen…want vaak gaat het gepaard met offers, veranderingen die anderen ook weer raken…

In deze blog sta ik stil bij begeleiders. Er zijn er zo veel! Iedereen noemt zich coach, trainer, consultant. Certificeringen kun je voor veel geld en inspanning krijgen maar geven geen garanties dat je een ander echt door zijn proces heen helpt. Het is wel heel fijn als iemand jou een hand geeft in een lastige periode. Vrienden. Maar soms ook de hand van een (onafhankelijke) begeleider .

Weet je ik zie het zo, ieder heeft zijn eigen berg te beklimmen. Mooie uitdaging! Let op, het beklimmen van een berg doet iedereen uiteindelijk zelf. De eer van het bereiken van een top, komt jou toe, niet de begeleider. Mijn idee van een goede begeleider is dan ook dat hij jouw je eigen grenzen leert opzoeken, verkennen. Daarna spiegelt hij jou bij het maken van keuzes. Zo zodat je vertrouwen krijgt en overtuigd raakt van jezelf. Jij gaat in jouw kracht staan.

Jij als persoon bent coachbaar/te begeleiden als je ontvankelijk bent voor ontwikkeling. Je bent coachbaar als je zelf vragen hebt. Als je open staat om om dingen te leren, inzichten tot je te laten komen waardoor je bereid bent patronen te doorbreken en zaken los te laten. Feitelijk veelal een periode waarbij je je onzeker voelt. Onzekerheid maakt scherp!

Een begeleider kan een soort gids zijn die je de route wijst. Er zijn ook Sherpa’s. Een bergvolk waarvan de belangrijkste inkomsten bron het dragen van de last voor bergbeklimmers is. Het is geen gids. Het is wel iemand die alles van het landschap weet en deskundig is, maar – in tegenstelling tot de gids – heel goed beseft dat de route door iemand anders wordt bepaald. Dat is de kracht van een sherpa! En wat mij betreft gaat het bij persoonlijk leiderschap hier om!

Als coach heb ik een rugzak vol met kennis en kunde. Ik kan in onze reis over de omgeving vertellen. Ik zal niet jouw route bepalen. Want dat is bij persoonlijk leiderschap nu net niet wat je moet willen. Jij moet aan jouw roer staan. Jouw eigen route bepalen. Ik gebruik vooral de -gezond verstand- methode. Ik geef geen antwoorden op vragen. Ik stel vragen zodat coachees antwoorden vinden op eigen vragen. Het is mijn overtuiging dat je je dan pas ontwikkeld. Ieder heeft recht op zijn proces. Veel is niet te sturen. Niet iedereen gaat even snel.

Door je te ontwikkelen, kom je hoger op die berg! Hoe verder je komt, hoe mooier het uitzicht…. Ik vind het heel fijn om met jou van het uitzicht te genieten!

Concreet:

Awareness workshops: In samenwerking met vakgenoten biedt ik workshops aan voor werkgevers en werknemers om ze te helpen uit de onbewuste, onbekwame situatie te komen als het gaat om lifttime employment versus lifttime employability. ‘ik vertrek’

Aansluitend hierop biedt ik trainingen en coachingstrajecten aan mensen met als uitkomst, bewust bekwaam t.a.v. vaardigheden, kennis en gedrag op het gebied van praktische en emotionele zaken om aantrekkelijker te worden de huidige werkgever of de externe arbeidsmarkt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *