Ik vind leren wel leuk, school niet.
Zij hebben geen instellingsprobleem. Wij wel.

Inleiding:
De docenten van 4 havo op de school van mijn dochter zaten met hun handen in het haar.
“Waar ligt het aan? De ouders? Corona?”
Maar de bron ligt dieper.
Het is het systeem. En hoe wij ermee omgaan.
Een jongen zei laatst tegen zijn moeder:
👉 “Ho ho mam, ik vind leren wél leuk. School niet. Dat zijn twee verschillende dingen.”
Die zin raakte me. Want hij zegt alles.
We denken dat jongeren afhaken. Maar misschien sluiten wij gewoon niet meer aan.
Niet alleen in het onderwijs. Ook op de werkvloer. In organisaties. In de samenleving.
Daarom dit artikel.
Mijn pleidooi voor de dialoog.
Niet harder duwen, maar beter luisteren.
Niet strakker sturen, maar nieuwsgieriger zijn.
🟠 Code Oranje voor de verbinding.
Lees mee en vertel me wat jij ervaart:
Zij hebben geen instellingsprobleem. Wij wel.
Laatst hoorde ik dat de docenten van 4 havo op de school van mijn dochter een vergadering belegden. Ze wisten het even niet meer. De inzet was laag. De betrokkenheid nog lager. “Waar ligt het toch aan?” vroegen ze zich af. Bij de ouders? De nasleep van corona? Ze zochten. Maar ze vonden het niet.
En ergens snap ik dat. Want als je alleen binnen het systeem zoekt naar de oorzaak, zie je niet dat het systeem zélf het probleem is.
Leren wél leuk. School niet.
Een oud-collega vertelde me over haar zoon. Slim, gevoelig, nieuwsgierig. Hij leest dikke boeken. Verliest zich in computerspellen vol geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer. Hij weet veel. Kan er prachtig over vertellen.
En toch zakte hij van 3 vwo naar 4 havo. Niet omdat hij niet kan leren. Maar omdat hij leert op een manier die het systeem niet goed herkent.
Op een dag zei zijn moeder tegen hem: “Jij vindt leren niet leuk, hè?” Waarop hij antwoordde: “Ho ho mam, ik vind leren wél leuk. School niet. Dat zijn twee verschillende dingen.”
Die zin bleef bij haar hangen. En bij mij ook.
We zijn de dialoog verleerd
We zeggen dat deze generatie geen inzet toont. Maar klopt dat wel? Of zijn ze gewoon niet meer te vangen in de oude structuren? One size fits all werkt al jaren niet meer. Maar we proberen het nog steeds.
De echte vraag is niet: “Wat mankeert hen?” Maar: “Wat zijn wij vergeten?”
Wij zijn vergeten hoe je een echte dialoog voert. Niet zenden. Niet afrekenen. Maar luisteren, samenvatten, doorvragen. Dat leer je niet uit een boekje. Dat is een vaardigheid. Net als sport. Oefenen tot het een reflex wordt.
Van individualisme naar samenleven
Ik geloof in de kracht van de dialoog. In organisaties, op scholen, in dorpen, in families. Als trainer en coach werk ik met mensen die de verbinding weer willen herstellen. Niet om alles mooier te maken dan het is. Maar om eerlijk te kijken. En opnieuw te bouwen aan een cultuur van nieuwsgierigheid, betrokkenheid en eigenlijk gewoon menselijkheid.
Zij hebben geen instellingsprobleem. Wij hebben een systeemprobleem. Een voorbeeldprobleem. Een luisterprobleem.
En daar kunnen we iets aan doen.
Daarom dit pleidooi
Voor leiders, bestuurders, beleidsmakers. Voor ouders, docenten en begeleiders. Voor iedereen die zich afvraagt waarom het soms niet stroomt:
Kijk nog eens. Luister beter. En durf opnieuw te beginnen.
Want uiteindelijk zoekt ieder mens – jong of oud – een plek in de samenleving. En dat kan. Sterker nog: we hebben iedereen nodig.
Herken je dit? Werk je met jongeren, teams of in een veranderende organisatie? Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. Laat een reactie achter of stuur me een bericht. Of als je het leuk vindt: laten we digitaal koffie drinken.
— Hester Hendriksma www.hesismore.nl
#Onderwijs #Samenleving #Jongeren #Toekomst #Verbinding #Leiderschap #DuurzameInzetbaarheid #Voorbeeldgedrag #Werkplezier #Organisatieontwikkeling #Dialoog #Luisteren #Mensgericht #PersoonlijkLeiderschap #CodeOranje #HesIsMore
